Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک اقتصاددان ضمن تاکید بر استفاده غلط چک به عنوان یک سند مالی در معاملات اقتصادی گفت: تا کنون به دلیل ذهنیت غلطی که از چک وجود داشته، حجم برگشتی این سند مالی طی این سال‌ها افزایش چشمگیری داشته و با اجرای سامانه صیاد می‌توان با ایجاد شفافیت و اعتبار سنجی دقیق حجم چک‌های برگشتی را کاهش داد. گروه بورس، بانک و بیمه- سعید ترکاشوند؛ «آلبرت بغزیان» اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفتگو با بازارنیوز به وضعیت صدور چک‌های بی محل و آثار منفی آن بر نظام مالی کشور اشاره و در تشریح این موضوع توضیح داد: در مرحله نخست با توجه به قانون چک، باید این نکته را خاطر نشان کرد که چک یک سند مالی تعریف شده با ماهیتی اقتصادی مبتنی بر اصول «به روز بودن» و «قابل رویت بودن» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یک تعریف ساده‌تر می‌توان این گونه بیان داشت که بر اساس این دو مولفه، فرد دریافت کننده، می‌تواند مبلغ چک را در همان زمان و بدون هیچ معطلی مشاهده و دریافت کند.
این اقتصاددان تشریح کرد: در میان اسناد مالی، در اصل «برات» و «سفطه» جزو اسنادی هستند که فرد صادرکننده آن، می‌تواند خود را در بلند مدت، متعهد به پرداخت وجهی کند، ولی چک این گونه نیست چرا که فرد صاحب دسته چک موظف است هنگام صدور چک، در در همان زمان شرایط لازم را برای پرداخت بدهی و وصول شدن چک خود را فراهم سازد.
وی افزود از پیش از پیروزی انقلاب، ماهیت چک در نظام مالی و اقتصادی کشور دچار خدشه شده است و طی این سال‌ها چک از کاربردی مشابه با سفطه و برات برخوردار شده است ، در صورتی که پرداخت چک باید نقدی باشد، اما با این وجود اکنون شاهد آن هستیم که یک فقره چک چندین دست درحال چرخش است.
بانک مرکزی، بی توجه به استفاده غلط از چک
بغزیان در ادامه تاکید کرد: هیچ جای قانون چک به این مسئله اشاره نشده است که فرد می‌تواند چکی را برای هفته و یا ماه‌ها بعد صادر کند و در مقابل هم فرد دریافت کننده چک، منعی برای دریافت آنی مبلغ مورد نظر خود از حساب فرد صادرکننده چک ندارد. درحال حاضر مدت دار کردن چک تبدیل به یک عرف غلط شده و اکنون در بسیاری از کشور‌های جهان، نحوه استفاده از چک کاملا به روز و نقدی است.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: درحال حاضر استفاده غلط از چک منافع زیادی برای بانک‌ها به ویژه بانک مرکزی داشته است، زیرا که صدور سفطه و برات، برای بانک‌ها هزینه بردار بود، اما صدور چک با چنین رویکردی، هزینه‌ای را به وجود نمی‌آورد.
وی تصریح کرد: تاکنون به دلیل بی کفایتی روسای بانک مرکزی، تعریف درست، منسجم و واقعی از چک در تعاملات مالی کشور انجام نشده است؛ درحال حاضر صدور چک‌های بی محل مسئله‌ای نسیت که برای امروز و دیروز باشد بلکه این امر ناشی از سوء استفاده و منافعی‌ای است که عده‌ای خاص از این چک‌های بی محل بدست می‌آوردند و در این میان بانک مرکزی هم نمی‌تواند و  یا اینکه نمی‌خواست به اصلاح آن بپردازد.
چک‌های بی محل، شناور در معاملات نسیه‌ای
بغزیان در ادامه با بیان این که در گذشته تبادل چک به صورت حامل و در حجم بالایی صورت می‌پذیرفته است گفت: بسیاری از افراد برای انجام امور مالی و معاملات خود، چک‌های حامل را دست به دست می‌کنند و بعضا در این میان چک‌هایی هم بوده اند که ۱۰ دست میان فعالان اقتصادی می‌چرخید. تا قبل از شروع به کار سامانه صیاد، به دلیل حامل بودن چک، شخص دارنده آن به منزله صاحب چک محسوب می‌شد؛ با انجام چنین رویکردی،شفافیتی در میزان تراکنش و اطلاعت افراد که این چک به دست آن‌ها رسیده در دسترس بانک مرکزی قرار نمی‌گرفت.
این اقتصاددان تاکید کرد: این گونه تبادل باعث رشد معاملات نسیه در بازار شد چرا که در وضعیت فعلی بازار همه کسبه پول نقد نداشتند؛ در ظاهر این گونه معاملات نتیجه مثبتی را برای روند بازار داشته، اما پس از مدتی به دلیل بی محل بودن و حامل بودن چک‌های صادره وضعیت بازار کمی دگرگون شد.
وی تصریح کرد: این کاربرد غلط چک، از طرفی رونق اقتصادی قابل توجهی را در بازار به وجود می‌آورد، اما از سوی دیگر سوء استفاده‌هایی هم از چک‌های بی محل می‌شد، به طور کل بسیاری از افراد برای انجام معاملات خود از چک‌های بی محلی استفاده می‌کردند که قابل پرداخت نبود و همین مسئله باعث به وجود آمدن بی اعتمادی بین فعالان اقتصادی می‌شد.
اعتبار سنجی و شفافیت تراکنش‌ها، دستاورد مثبت سامانه صیاد برای چک
بغزیان در ادامه به کارکرد‌های سامانه صیاد برای شفافیت وضعیت چک‌های موجود در کشور اشاره کرد وگفت: هنگام صدور چک، سامانه صیاد با استفاده از اعتبار سنجی و اطلاعات که از حساب فرد صادرکننده دارد، نقل و انتقال چک‌هایی را که از قبل ثبت گردیده را برسی می‌کند و با تکیه بر همین اطلاعات، هشدار‌هایی را به فرد متقاضی چک می‌دهد. فرد متقاضی هم درصورت عدم دریافت تاییده از سامانه صیاد، می‌تواند به این جمع بندی برسد که دسته چک قلابی است و یا این که فرد صادرکننده فاقد اعتبار لازم برای صدور چک است.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: درکل این سامانه می‌تواند آگاهی اولیه قابل توجهی را برای دریافت کنندگان چک به ارمغان بیاورد، مخصوصا این که در این سامانه تمامی مراحل صدور چک باید مورد تایید دو طرف باشد و مانند روال گذشته تنها به نگارش چک بسنده نمی‌شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اعتبار سنجی و شفافیت در فرایند صدور چک از جمله دستاورد‌هایی است که سامانه صیاد می‌تواند برای آگاهی بخشی افراد به ارمغان بیاورد، اما با وجود چنین امتیاز‌های مثبتی، اگر بانک مرکزی نتواند ذهنیت غلطی که نسبت به چک وجود داشته را تغییر دهد، تمامی این اقدامات بی اثر خواهد بود. تمامی این مراحل مرتبط به زمانی است که هنوز چکی صادر نشده و بانک مرکزی باید برای جلوگیری از رشد چک‌های بی محل، فرایند مدت دار بودن صدور چک‌ها را متوقف سازد.

پیان پیام// برچسب ها: سامانه صیاد ، دسته چک ، نظام مالی ، بانک مرکزی لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000P4p

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: سامانه صیاد دسته چک نظام مالی بانک مرکزی فرد صادرکننده اعتبار سنجی چک های بی محل سامانه صیاد بانک مرکزی صدور چک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۰۰۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نتانیاهو: دادگاه لاهه به جنگ ما آمده است | سایه اتهام ارتکاب جنایات جنگی بر سر رهبران صهیونیست

به گزارش همشهری آنلاین، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که از احتمال صدور حکم بازداشت خودش از سوی دادگاه لاهه هراسان و مضطرب است، امروز سه‌شنبه مدعی شد: احتمال صدور حکم دستگیری فرماندهان ارتش و رهبران رژیم صهیونیستی به اتهام ارتکاب جنایات جنگی یک رسوایی در مقیاس تاریخی خواهد بود.

به گزارش رویترز، نتانیاهو در ادامه مدعی شد: می‌خواهم یک چیز را روشن کنم: هیچ تصمیمی، نه در لاهه و نه در هیچ جای دیگری، بر عزم ما برای دستیابی به تمام اهداف جنگ، آزادی همه گروگان‌ها، پیروزی کامل بر حماس و تعهد تأثیر نمی‌گذارد. غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نخواهد بود.

نتانیاهو همچنین در میان جمعی از خانواده‌های اسرای صهیونیستی مدعی شد: اکنون دادگاه لاهه به جنگ ما آمده است.

این در حالی است که پی‌شتر پایگاه خبری آکسیوس گزارش کرده بود نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در مورد ممانعت از صدور حکم بازداشت مقامات ارشد این رژیم از سوی دیوان کیفری بین‌الملل درخواست کمک کرده است.

دیوان بین‌المللی دادگستری ۲۶ ژانویه گذشته از رژیم صهیونیستی خواست اقداماتی را برای جلوگیری از نسل‌کشی در غزه و توقف تحریک مستقیم به ارتکاب چنین جنایتی در پیش بگیرد.

همچنین این دادگاه از تل آویو خواست پس از یک ماه از زمان برگزاری جلسه، گزارشی از عملکرد خود در این خصوص به دادگاه ارائه کرده و تمام قدامات فوری لازم برای حمایت از فلسطینی‌ها در غزه را در پیش بگیرد اما رژیم صهیونیستی بدون توجه به این درخواست‌ها برای هفتمین ماه پیاپی به حملات خود علیه نوار غزه ادامه می‌دهد.

کد خبر 848531 منبع: ایسنا برچسب‌ها بنیامین نتانیاهو دادگاه لاهه اسرائیل خبر ویژه رژيم صهيونيستى

دیگر خبرها

  • مقاومت بازار طلا برای شفافیت
  • ایجاد حساب واحد خزانه باعث افزایش شفافیت مالی می‌شود
  • نقش سامانه مودیان در شناسایی خودکار معاملات مشکوک و کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص
  • بسیاری از مراجعات مردم به محاکم به دلیل اعتبار دادن به اسناد عادی است
  • بزودی صدور دسته چک منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان خواهد شد
  • نتانیاهو: دادگاه لاهه به جنگ ما آمده است | سایه اتهام ارتکاب جنایات جنگی بر سر رهبران صهیونیست
  • چرا طلافروشان تهرانی اعتصاب کردند؟
  • پژمان‌فر: بانک مرکزی صدور چک را منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک کند
  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • مهلت ۲ روزه برای اصلاح و تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده زمستان ۱۴۰۲